Kuvassa on vikavirtasuojakytkin ja johdonsuoja-automaatteja
|

Mikä on vikavirtasuoja ja miksi sen toiminta kannattaa testata?

Mikä on vikavirtasuoja?

Vikavirtasuoja on kiinteistön sähköjärjestelmän turvakomponentti, joka katkaisee sähkönsyötön automaattisesti, jos sähkövirta pääsee kulkemaan poikkeuksellista reittiä – esimerkiksi ihmisen kehon tai kostean rakenteen kautta. Se on suunniteltu estämään sähköiskuja ja ehkäisemään palovaaroja.

Miten vikavirtasuoja toimii?

Vikavirtasuoja mittaa jatkuvasti vaihe- ja nollajohdon välistä virran tasapainoa. Jos se havaitsee, että osa sähkövirrasta kulkee jotain muuta reittiä takaisin, kuin nollajohtimen kautta (esimerkiksi maadoituksen tai ihmisen kehon kautta), laite katkaisee sähkönsyötön muutamissa millisekunneissa.

Miksi vikavirtasuoja on tärkeä?

  • Estää hengenvaarallisia sähköiskuja
  • Ehkäisee sähköpaloja esimerkiksi kosteusvuodoissa
  • Parantaa asumisturvallisuutta erityisesti kylpyhuoneissa ja ulkotiloissa
  • On pakollinen uusissa asennuksissa ja joissain saneerauskohteissa

Miten testaan vikavirtasuojan toiminnan?

Useimmissa vikavirtasuojissa on ”TEST”-painike. (Usein metkitty vain kirjaimella ”T”) Testaus tapahtuu näin:

  1. Paina testipainiketta.
  2. Suojan pitäisi laueta eli katkaista virta välittömästi.
  3. Palauta suoja käyttöön kytkimestä.

Jos testi ei katkaise virtaa, on syytä kutsua sähköasentaja paikalle uusimaan vikavirtasuoja. Vikavirtasuojan takana olevien laitteiden käyttöä kannattaa välttää siihen asti, kunnes vikavirtasuoja on uusittu.

Kuinka usein vikavirtasuoja pitää testata?

Valmistajat suosittelevat testin tekemistä 1–4 kertaa vuodessa. Useimmiten esimerkiksi sähkökeskuksesta löytyy merkintä, jonka mukaan vikavirtasuojakytkin tulee testata kaksi kertaa vuodessa.

Valmistajan suositus: ENSTO-ohje vikavirtasuojan testaukseen

Vikavirtasuojakytkimen testaus ja käyttöohje (ENSTO)

Vikavirtasuojakytkin testataan käyttöönotettaessa ja sen jälkeen sen toiminta voidaan varmistaa TEST-painiketta painamalla. TEST-painiketta painettaessa pitää käyttövivun kääntyä 0-asentoon välittömästi. Mikäli vipu ei käänny 0-asentoon, ota yhteys sähköurakoitsijaasi. Testauksen jälkeen käyttövipu käännetään takaisin I-asentoon.

Vikavirtasuojakytkin testataan säännöllisesti 1x/6kk.

Häiriötilanne

Mikäli käyttövipu on kääntynyt 0-asentoon, käännetään vipu takaisin I-asentoon. Mikäli vipu ei pysy I-asennossa, on ryhmässä viallinen sähkölaitte.

Viallinen sähkölaitte (pistotulppaliitäntä) irrotetaan ryhmästä ja vipu käännetään I-asentoon. Mikäli vipu ei vieläkään pysy I-asennossa, ota yhteyttä sähköurakoitsijaasi.

Enston sähkökeskuksen ohje vikavirtasuojan testaamiseksi
Ohje Enston sähkökeskuksessa

Mistä vikavirtasuojakytkin löytyy?

Vikavirtasuojakytkin sähkökeskuksessa

Useimmiten vikavirtasuojakytkimet on asennettu sähkökeskukseen. Alla olevassa kuvassa esitetään uudesta sähkökeskuksesta löytyvä vikavirtasuojakytkin, jonka takana on kuusi johdonsuoja-automaattia (ns. ”automaattisulake). Vikavirtasuojakytkin suojaa siis uunin pistorasiaa, astianpesukoneen pistorasiaa sekä mikron pistorasiaa. Kolme vapaata johdonsuoja-automaattia ovat vielä varalla tulevia asennuksia varten.

vikavirtasuojakytkin ja sen suojaamat johdonsuoja-automaatit

Vikavirtasuojattu pistorasia – ja muut kojeet

Vikavirtasuojakytkin voi olla sisäänrakennettu pistorasiaan, lattialämmitystermostaattiin tai vaikkapa valaisinpeilikaappiin. Nämä ovat suosittuja ratkaisuja silloin, kun sähköistystä ei uusita kerralla laajemmin, mutta turvallisuutta halutaan parantaa tietyissä kohdissa.

Esimerkiksi pesuhuoneen pistorasia tulee aina suojata vikavirtasuojalla. Kylpyhuoneremontin jälkeen vanhaa pistorasiaa ei saa enää edes asentaa takaisin, jos se ei ole vikavirtasuojattu (tai syöttävässä keskuksessa ei ole vikavirtasuojaa). Silloin sisäänrakennetulla vikavirtasuojalla varustettu pistorasia on hyvä vaihtoehto. Jos tarve on useita vikavirtasuojattuja pistorasioita, niin silloin kannattaa harkita myös sähkökeskuksen vaihtoa vikavirtasuojauksen toteuttamiseksi.

Tästä voit lukea kattavan katsauksen siihen, milloin sähkökeskuksen vaihto on muutenkin fiksua ja milloin se on turhaa.

Vikavirtasuojattu pistorasia. Testinappi näkyy oikeassa yläreunassa ja viritysvipu vasemmassa yläreunassa.

Mitä jos vikavirtasuoja laukeaa?

Vikavirtasuojan laukeaminen tarkoittaa lähes poikkeuksetta vikaa sen suojaamissa sähkölaitteissa. Laukeaminen tulee siis aina ottaa vakavasti, vaikka suojan saisikin viritettyä uudelleen päälle.

Kokeile virittää vikavirtasuoja uudelleen päälle viritysvivusta. Jos se pysyy päällä, niin tarkkaile tilannetta. Jos vika toistuu pari-kolme kertaa muutaman viikon sisällä, niin sähköasentajan kutsuminen paikalle olisi järkevää.

Jos et saa viritettyä vikavirtasuojaa, niin vika on edelleen päällä. Irroita kaikki vikavirtasuojan takana oleviin pistorasioihin kytketyt laitteet ja kokeile uudestaan. Jos vikavirtasuoja virittyy, niin pistorasiaan kytkettävässä sähkölaitteessasi on todennäköisesti vikaa.

Jos vikavirtasuoja ei jää virittyneeksi, vaikka sen suojaamissa pistorasioissa ei ole kytkettynä sähkölaitteita, on aika tilata sähkömies.

Samankaltaiset artikkelit